Baza wiedzy LINKSPOT › Praca z aplikacją

Użytkownicy

Praca z aplikacją · Opublikowano 2025-02-06

Użytkownikami aplikacji będą osobami, które odpowiadają za przygotowanie i realizację wysyłek w firmie np. pracownicy sekretariatu, pracownicy magazynu, pracownicy działu wysyłek, pracownicy działu wsparcia klienta.

Użytkownik zamawiający aplikację domyślnie pełni rolę administratora – posiada najwyższe uprawnienia oraz dostęp do wszystkich elementów aplikacji i parametrów konfiguracyjnych.

Oprócz roli administratora, drugim typem użytkownika dostępnym w aplikacji jest Domyślny użytkownik. Posiada on ograniczone względem administratora uprawnienia. Z poziomu aplikacji ma on wyłącznie dostęp do Listy zleceń oraz funkcji:

Kolejni użytkownicy aplikacji mogą być założeni:

Nowoutworzony użytkownik aplikacji posiada domyślnie rolę Domyślny użytkownik i jest w aplikacji nieaktywny. W celu rozpoczęcia pracy przez użytkownika wymagana jest jego aktywacja przez administratora.

Uwaga

W zależności od zintegrowanego systemu, dodawanie użytkowników do aplikacji Comarch Shipping  jest możliwe z poziomu systemu ERP lub z poziomu Comarch Cloud.

Lista użytkowników

Po wejściu w menu Użytkownicy pojawia się lista użytkowników, składająca się z następujących kolumn:

Lista użytkowników

Za pomocą dostępnych nad listą filtrów istnieje możliwość wyszukiwania użytkowników według: loginu, statusu lub roli użytkownika.

Filtry dostępne nad listą użytkowników

Wskazówka

Dane osobowe użytkownika, adres e-mail i telefon kontaktowy mogą zostać zmieniane wyłącznie w ramach konta SSO w Comarch Cloud.

Zarządzanie dostępem i uprawnieniami użytkowników

Dezaktywacja i zmiana roli użytkownika są możliwe wyłącznie w aplikacji Comarch Shipping w oknie Edytuj dane użytkownika, które jest dostępne:

Przycisk [Edytuj] po zaznaczeniu na liście danego użytkownika

Przycisk [Edytuj] [Dezaktywuj] [Zmień role] dla użytkownika

W aplikacji istnieje możliwość seryjnej zmiany uprawnień użytkowników. Dla zaznaczonych na liście użytkowników za pomocą przycisków [Dezaktywuj] i [Zmień rolę] dostępnych na niebieskim pasku nad listą.

Przyciski [Dezaktywuj] i [Zmień rolę]

Okno Seryjna zmiana ról

Wskazówka

Za pomocą przycisków [Dezaktywuj] i [Zmień rolę] dostępnych na niebieskim pasku można seryjnie dezaktywować lub zmienić rolę wielu użytkowników.

Uwaga

Dezaktywacja i zmiana roli użytkowników może być dokonywana wyłącznie przez użytkownika w roli administratora.

Uwaga

Przynajmniej jeden użytkownik musi mieć zdefiniowaną rolę administratora.

Uwaga

Usunięcie użytkownika w Comarch Cloud powoduje usunięcie go również z Comarch Shipping

+ Mam problem z tym tematem Otwórz w portalu bazy wiedzy »