Baza wiedzy LINKSPOT › Konfiguracja aplikacji

Weryfikacja dwuetapowa (2FA) – zarządzanie sparowanymi urządzeniami

Konfiguracja aplikacji · Opublikowano 2024-06-17

Utrata urządzenia

W przypadku, kiedy Użytkownik utraci jedyne urządzenie, na którym miał aplikację Google Authenticator sparowaną z Comarch HRM w celu zalogowania powinien zgłosić się do Administratora lub przełożonego z odpowiednimi uprawnieniami do zarządzania użytkownikami. Taki Użytkownik ma możliwość usunięcia informacji o sparowaniu konta, dzięki czemu pracownik logując się raz jeszcze będzie mógł sparować konto z aplikacją Google Authenticator zainstalowaną na nowym urządzeniu. Użytkownik zostanie poinformowany o sposobie sparowania urządzenia analogicznie jak przy pierwszym logowaniu po uruchomieniu 2FA.

Jeśli Użytkownikiem, który utracił jedyne sparowane urządzenie jest Admin usunięcie powiązania zależy od rodzaju posiadanej instalacji.

Zarządzanie sparowanymi urządzeniami

Mój profil / Bezpieczeństwo – widok pracownika

Jeśli w instalacji Comarch HRM została skonfigurowana weryfikacja dwuetapowa to Użytkownik w menu Mój profil wybierając opcję Bezpieczeństwo ma dostępną sekcję Weryfikacja dwuetapowa. Z tego miejsca posiada możliwość:

Usuwanie sparowania konta z powiązanych urządzeń

Użytkownik Admin posiada analogiczne możliwości zarządzania swoimi urządzeniami z poziomu menu Mój profil / Bezpieczeństwo.

Mój profil / Bezpieczeństwo – widok Admina

Usuwanie sparowania dla innych Użytkowników

W przypadku, kiedy pracownik utracił jedyne urządzenie powiązane z kontem Comarch HRM w celu zalogowania konieczne będzie usunięcie sparowania i ustawienie go ponownie na nowym urządzeniu. Usunięcia sparowania może dokonać Admin, Użytkownik ze schematem Administratora lub kierownik/zastępca kierownika danego centrum podległościowego z aktywnym uprawnieniem „Użytkownicy”. Aby to zrobić należy przejść do menu Użytkownicy, zaznaczyć konto danego pracownika, a następnie pod ikoną 3 kropek wybrać opcję Usuń sparowanie 2FA. Działanie będzie analogiczne jak przy samodzielnym usuwaniu parowania. Operacja będzie dotyczyła wszystkich sparowanych urządzeń danego Użytkownika, a przy kolejnym logowaniu Użytkownika będzie wymagane wykonanie parowania na nowym urządzeniu.

Usuwanie parowania dla innego pracownika

+ Mam problem z tym tematem Otwórz w portalu bazy wiedzy »