Baza wiedzy LINKSPOT › Comarch BPM - Repozytorium

Zarządzanie wersjami dokumentu

Comarch BPM - Repozytorium · Opublikowano 2024-03-14

Dostęp do zarządzania wersjami dokumentu ma jedynie operator, który posiada w stosunku do niego uprawnienia na poziomie:

Dla operatora o takich uprawnieniach po zaznaczeniu jednego dokumentu na belce nad listą dokumentów w menu kontekstowym dostępna jest akcja [Zarządzaj wersjami].

Akcję tę można także wybrać, klikając link [Zarządzaj wersjami] w zakładce „Szczegóły” na prawym panelu, który pokazuje się po zaznaczeniu dokumentu lub z menu kontekstowego przy danym dokumencie.

Uwaga

Opcja [Zarządzaj wersjami] jest dostępna tylko w menu kontekstowym pojedynczego dokumentu.

W przypadku zaznaczenia wielu dokumentów opcja nie jest aktywna.

Uwaga

Opcja [Zarządzaj wersjami] nie jest dostępna w ramach zakładki [Kosz] ani na liście dokumentów w sekcji „Pliki usunięte po retencji” w zakładce „Zarządzanie aplikacją”.

Wybór opcji „Zarządzaj wersjami” w ramach menu kontekstowego i w ramach prawego panelu

Po wyborze opcji Zarządzaj wersjami zostaje otwarte okno Zarządzaj wersjami, w ramach którego dostępne są wszystkie wersje dokumentu, które dotychczas dodano.

Opcja Zarządzaj wersjami jest aktywna także dla dokumentów, które mają tylko jedną wersję – w oknie zarządzania wersjami możliwe jest dodanie kolejnej wersji.

Okno „Zarządzaj wersjami”

W ramach okna zarządzania wersjami wyświetlane są:

1. Wersja – kolejne wersje są numerowane , licząc od 1 jako pierwszej, którą dodano. Maksymalnie na liście wersji w oknie zarządzania może być 50 wersji lub więcej jednocześnie (w zależności od ustawienia parametru Zachowaj na zawsze)

2. Autor – nazwa operatora, który dodał plik

3. Rozmiar – rozmiar pliku

4. Dodano – data dodania pliku

Od wersji 2023.0.0 w przypadku wersji pliku, która została usunięta z usługi IBARD lub z bazy MongoDB,  obok kolumny Dodano  widoczna jest ikona , a po przesunięciu na nią kursora wyświetlany jest napis „Plik usunięty”.

Okno „Zarządzaj wersjami” z oznaczeniem dokumentu usuniętego z bazy Mongo

Liczba wersji wyświetlanych na liście jest zależna od zaznaczenia/odznaczenia parametru Zachowaj na zawsze. W przypadku, gdy:

Wersja bieżąca nie może ulec automatycznemu usunięciu, ponieważ nie jest możliwe zaznaczenie dla niej parametru Zachowaj na zawsze.

Uwaga

Jeżeli po kliknięciu akcji [Prześlij nową wersję] w ramach okna dialogowego zostanie wybrany do przesłania plik o innej nazwie niż wersjonowany dokument w Repozytorium, ale o takim samym rozszerzeniu, wówczas nazwa wybranego pliku zostanie nadpisana nazwą dokumentu znajdującego się w Repozytorium.

Jeżeli użytkownik wybierze w oknie dialogowym plik o innym rozszerzeniu niż rozszerzenie dokumentu w Repozytorium, wówczas nowa wersja nie zostanie przesłana, natomiast pojawi się następujący komunikat:

Komunikat wyświetlany po próbie przesłania pliku o innym rozszerzeniu niż wersjonowany dokument

Uwaga

Jeżeli na liście wersji jest już 50 wersji, a zostanie dodana kolejna, wówczas najstarsza wersja, znajdująca się najniżej na liście ulegnie automatycznemu usunięciu, chyba, że została przy niej zaznaczona opcja Zachowaj na zawsze w menu kontekstowym wersji – w takim przypadku usunięta zostanie najbliższa wersja, dla której nie wybrano opcji Zachowaj na zawsze. Wersja z zaznaczonym parametrem Zachowaj na zawsze może zostać usunięta ręcznie.

Obok każdej pozycji na liście znajduje się również menu kontekstowe  , po kliknięciu którego dostępne są:

Dla wersji bieżącej dokumentu 2 opcje:

Uwaga

Jeżeli w ramach okna zarządzania wersjami jest dostępna tylko jedna wersja (bieżąca) i nie ma żadnych innych – wówczas usunięcie takiej wersji nie jest możliwe w ramach okna, można jedynie usunąć cały plik z poziomu listy dokumentów.

Menu kontekstowe wersji bieżącej dokumentu w oknie „Zarządzaj wersjami”

Dla poprzednich wersji dokumentu 4 opcje:

Menu kontekstowe starszej wersji dokumentu w oknie „Zarządzaj wersjami”, z wyłączoną opcją „Zachowaj na zawsze”

Menu kontekstowe starszej wersji dokumentu w oknie „Zarządzaj wersjami”, z włączoną opcją „Zachowaj na zawsze”

Dla dokumentów zarchiwizowanych albo podlegających retencji lub unieważnionych w ramach okna zarządzania wersjami każda z wersji dokumentu ma w menu kontekstowym dostępną tylko jedną opcję – [Pobierz]. Nie jest możliwe przesłanie nowej wersji dokumentu za pomocą przycisku [Prześlij nową wersję] – po jego kliknięciu zostanie jedynie wyświetlony komunikat o braku możliwości zarządzania wersjami dokumentu.

Menu kontekstowe dla jednej z wersji dokumentu, jeżeli dokument jest zarchiwizowany albo podlega retencji

Komunikat widoczny po kliknięciu w przycisk „Prześlij nową wersję” w oknie zarządzania wersjami dokumentu zarchiwizowanego

Komunikat widoczny po kliknięciu w przycisk „Prześlij nową wersję” w oknie zarządzania wersjami dokumentu podlegającego retencji

Komunikat widoczny po kliknięciu w przycisk „Prześlij nową wersję” w oknie zarządzania wersjami dokumentu unieważnionego

Okno Zarządzaj wersjami można zamknąć, naciskając przycisk [Zamknij] , znak lub klikając poza oknem.

Uwaga

Zmiana nazwy pliku na liście dokumentów powoduje zmianę nazwy pliku, która jest wyświetlana w oknie Zarządzaj wersjami, w tym zmianę nazw wszystkich poprzednich wersji.

Numerowanie wersji odbywa się według następujących zasad:

Przyklad

Zmiana nazwy nowej wersji bieżącej dokumentu po zmianie nazwy dokumentu

Znajdujący się na liście dokumentów dokument Spis ma 2 poprzednie wersje o tej samej nazwie. Operator „Joanna Bławatek” z poziomu menu kontekstowego na liście dokumentów zmienia nazwę dokumentu ze Spis na Spis dokumentów w Repozytorium.

Wybór opcji „Zmiana nazwy” dla pliku „Spis”

Zmiana nazwy pliku „Spis” na „Spis dokumentów w Repozytorium”

Następnie operator „Joanna Bławatek” otwiera okno zarządzania wersjami i wybiera wersję 2 jako bieżącą. Wersja 2 jest widoczna na liście dokumentów jako Spis dokumentów w Repozytorium, bo jej nazwa uległa automatycznej zmianie wraz ze zmianą nazwy ówczesnej wersji bieżącej.

Wybór opcji „Zarządzaj wersjami” dla dokumentu „Spis dokumentów w Repozytorium”

Ustawianie wersji 2 dokumentu jako wersji bieżącej

Wersja 2 dokumentu jako wersja bieżąca na liście dokumentów

Przyklad

Próba zarządzania wersjami dokumentu przez jednego użytkownika, podczas gdy drugi przeniósł dany dokument do kosza
Użytkownik „Jan Kowalski” otworzył okno zarządzania wersjami dokumentu Struktura organizacyjna, ale w tym samym czasie użytkownik „Marian Kowalski” przeniósł ten dokument do kosza. Kiedy „Jan Kowalski” próbuje wybrać którąś z opcji z menu kontekstowego danej wersji, otrzymuje poniższy komunikat

Komunikat dotyczący braku możliwości zarządzania wersjami dokumentu po przeniesieniu do kosza

Przyklad

Dwóch użytkowników ma jednocześnie otwarte okno zarządzania wersjami dla tego samego dokumentu – pierwszy użytkownik usuwa jedną z wersji, a później drugi próbuje ją pobrać

Użytkownicy „Joanna Bławatek” i „Anna Nowa” mają w tym samym czasie otwarte okno zarządzania wersjami dla dokumentu Test. Użytkownik „Joanna Bławatek” usuwa wersję 2 tego dokumentu.

Użytkownik „Joanna Bławatek” usuwa wersję 2 dokumentu Test

Następnie użytkownik „Anna Nowa” w ramach swojego okna zarządzania wersjami próbuje pobrać wersję 2 tego samego dokumentu.

Użytkownik „Anna Nowa” próbuje pobrać wersję 2 dokumentu Test

Wówczas dla użytkownika „Anna Nowa” zostaje wyświetlony poniższy komunikat:

Komunikat wyświetlany dla użytkownik „Anna Nowa” przy próbie pobrania wersji 2 dokumentu Test, usuniętej przez użytkownika „Joanna Bławatek”

Przyklad

Pierwszy użytkownik ma otwarte okno zarządzania wersjami, ale w tym czasie drugi użytkownik przenosi dokument do lokalizacji, do której pierwszy użytkownik nie ma wystarczających uprawnień, aby zarządzać wersjami dokumentu. Kiedy pierwszy użytkownik próbuje zarządzać wersjami, wyświetla się następujący komunikat:

Komunikat wyświetlany, gdy dokument przeniesiono do lokalizacji, w której użytkownik ma zbyt niski poziom uprawnień, by zarządzać wersjami

Podczas przesyłania nowej wersji pliku okno zarządzania wersjami jest blokowane spinnerem.

Spinner, który blokuje okno zarządzania wersjami

Rozpoczynasz pracę z Comarch DMS Repozytorium i chcesz dowiedzieć się, jak korzystać z programu? A może masz już podstawową wiedzę o Comarch DMS Repozytorium i chcesz dowiedzieć się więcej?

Sprawdź Szkolenia Comarch DMS Repozytorium!

Powrót do początku artykułu

+ Mam problem z tym tematem Otwórz w portalu bazy wiedzy »