Baza wiedzy LINKSPOT › Comarch BPM - Standalone

Ustawienia

Comarch BPM - Standalone · Opublikowano 2025-02-26

Zakładka „Ustawienia” zawiera dwie zakładki:

Widok zakładki „Ustawienia”

Szczegóły dokumentu

W ramach zakładki „Szczegóły dokumentu” użytkownik może określić swoje preferencje dotyczące panelu „Szczegóły dokumentu” widocznego po kliknięciu ikony po prawej stronie dokumentu (zob. Panel szczegółów dokumentu).

Na zakładce „Szczegóły dokumentu” znajdują się trzy sekcje:

Zmiana zakładki, która jest domyślnie widoczna po rozwinięciu panelu „Szczegóły dokumentu”

Panel „Szczegóły dokumentu” na dokumencie po dokonaniu zmiany w ramach parametru „Widok panelu” na zakładce „Ustawienia” – po otwarciu panelu domyślnie wyświetla się zakładka „Komentarze”

Historia przekazania dokumentu od aktualnego do pierwszego etapu, widoczna w zakładce „Status” w panelu „Szczegóły dokumentu” – gdy zaznaczono ustawienie domyślne „Aktualny”

Wybór opcji „Pierwszy” w ramach parametru „Wyświetl historię przekazania zaczynając od etapu”

Użytkownik może zrezygnować z dokonania zmiany, klikając przycisk [Anuluj] – wtedy nastąpi powrót do dotychczasowego ustawienia widoczności sekcji.

Aby zmienić sposób wyświetlania sekcji, należy kliknąć na wybraną opcję na liście i nacisnąć przycisk [Zapisz] dostępny w ramach sekcji.

Widok sekcji „Ustawienia sekcji dokumentu”

Użytkownik może zrezygnować z dokonania zmiany, klikając przycisk [Anuluj] – wtedy nastąpi powrót do dotychczasowego ustawienia.

Aby zmienić ustawienie, należy kliknąć na wybraną opcję na liście i nacisnąć przycisk [Zapisz] dostępny w ramach sekcji.

Widok sekcji „Przekazanie dokumentu”

Preferencje

W ramach zakładki „Preferencje” użytkownik może ustawić język aplikacji i preferowany widok listy dokumentów, od wersji 2024.3.0 może również włączyć logowanie dwustopniowe.

Widok zakładki „Preferencje”

Na zakładce „Preferencje” znajdują się trzy sekcje:

Użytkownik może zrezygnować z dokonania zmiany, klikając przycisk [Anuluj] – wtedy nastąpi powrót do dotychczasowego ustawienia.

Aby zmienić ustawienie, należy kliknąć na wybraną opcję na liście i nacisnąć przycisk [Zapisz] dostępny w ramach sekcji. Zmiana języka następuje po zapisaniu zmiany, bez konieczności ponownego zalogowania.

Widok sekcji „Język aplikacji”

Domyślny wygląd listy dokumentów

Kompaktowy wygląd listy dokumentów

Użytkownik może zrezygnować z dokonania zmiany, klikając przycisk [Anuluj] – wtedy nastąpi powrót do dotychczasowego ustawienia.

Aby zmienić ustawienie, należy zaznaczyć kółko obok wybranej opcji i nacisnąć przycisk [Zapisz] dostępny w ramach sekcji.

Sekcja „Widok listy dokumentów”

Zakładka „Ustawienia”, zakładka „Preferencje” – wybór opcji „Zmień” w sekcji „Logowanie dwuetapowe”

Po kliknięciu w link [Zmień] zostaje otwarte okno „Włącz logowanie dwuetapowe”.

Zakładka „Ustawienia”, zakładka „Preferencje”, sekcja „Logowanie dwuetapowe” z oknem „Włącz logowanie dwuetapowe”

Następnie operator musi kolejno wykonać następujące czynności:

  1. Pobrać aplikację Google Authenticator na urządzeniu mobilnym
  2. Otworzyć aplikację Google Authenticator
  3. W aplikacji Google Authenticator kliknąć w przycisk „Dodaj kod”
  4. Wybrać jedną z następujących możliwych ścieżek postępowania:

lub

5.Zapisać 16-cyfrowy kod z pola poniżej kodu QR na nośniku zewnętrznym – umożliwi to dostęp do konta w przypadku utraty lub usterki urządzenia mobilnego 6.W polu „Wpisz kod weryfikacyjny z aplikacji Google Authenticator” dostępnym w oknie „Włącz logowanie dwuetapowe” w Comarch DMS wpisać 6-cyfrowy kod weryfikacyjny wyświetlany w aplikacji Google Authenticator, zanim upłynie jego ważność, oznaczona zanikającym niebieskim kołem (kod jest ważny 60 sekund) – jeśli dany kod wygasł, w Comarch DMS należy wpisać kolejny wygenerowany kod 7. Kliknąć przycisk [Zapisz].

Okno „Włącz logowanie dwuetapowe” w nowej aplikacji web Comarch DMS – wprowadzanie kodu w polu „Wpisz kod weryfikacyjny z aplikacji Google Authenticator”

Kiedy operator zeskanuje kod albo wprowadzi klucz bezpieczeństwa w aplikacji Google Authenticator, urządzenie mobilne zostanie połączone z serwerem DMS. Następnie Google Authenticator działa bez konieczności podłączenia do Internetu na podstawie czasu – należy jedynie co pewien czas umożliwiać aplikacji połączenie z Internetem, aby została dokonana synchronizacja zegara.

Po wprowadzeniu prawidłowego kodu weryfikacyjnego i naciśnięciu przycisku [Zapisz] okno „Włącz logowanie dwuetapowe” zostaje zamknięte, logowanie dwuetapowe zostaje włączone, a w polu „Logowanie dwuetapowe” w sekcji „Używaj aplikacji Google Authenticator, aby generować kody weryfikacyjne w celu lepszego zabezpieczenia konta” wyświetlana jest wartość „Włączone”.

Zakładka „Ustawienia”, zakładka „Preferencje” , sekcja „Logowanie dwuetapowe” – widok po włączeniu logowania dwuetapowego dla operatora

Wyłączenie weryfikacji dwuetapowej przez operatora w nowej aplikacji web Comarch DMS

Aby wyłączyć logowanie dwuetapowe dla danego operatora w nowej aplikacji web Comarch DMS, należy przejść na zakładkę [Ustawienia], a później do zakładki „Preferencje”. Następnie należy sprawdzić w sekcji „Logowanie dwuetapowe”, którą dodano w wersji 2024.3.0, czy w polu „Używaj aplikacji Google Authenticator, aby generować kody weryfikacyjne w celu lepszego zabezpieczenia konta” wybrana jest opcja „Włączone”– jeśli tak, operator powinien kliknąć w link [Zmień], znajdujący się obok tego pola.

Zakładka „Ustawienia”, zakładka „Preferencje” – wybór opcji „Zmień” w sekcji „Logowanie dwuetapowe”

Po kliknięciu w link [Zmień] zostaje otwarte okno „Wyłącz logowanie dwuetapowe”.

Okno „Wyłącz logowanie dwuetapowe”

Następnie w polu „Wpisz kod weryfikacyjny z aplikacji Google Authenticator” dostępnym w oknie „Wyłącz logowanie dwuetapowe” w Comarch DMS wpisać 6-cyfrowy kod weryfikacyjny wyświetlany w aplikacji Google Authenticator, zanim upłynie jego ważność, oznaczona zanikającym niebieskim kołem (kod jest ważny 60 sekund) – jeśli dany kod wygasł, w Comarch DMS należy wpisać kolejny wygenerowany kod. Później operator powinien kliknąć przycisk [Zapisz].

Okno „Wyłącz logowanie dwuetapowe” w nowej aplikacji web Comarch DMS – wprowadzanie kodu w polu „Wpisz kod weryfikacyjny z aplikacji Google Authenticator”

Po wprowadzeniu prawidłowego kodu weryfikacyjnego i naciśnięciu przycisku [Zapisz] okno „Wyłącz logowanie dwuetapowe” zostaje zamknięte, logowanie dwuetapowe zostaje wyłączone, a w polu „Używaj aplikacji Google Authenticator, aby generować kody weryfikacyjne w celu lepszego zabezpieczenia konta” w sekcji „Logowanie dwuetapowe” wyświetlana jest wartość „Wyłączone”.

Zakładka „Ustawienia”, zakładka „Preferencje” , sekcja „Logowanie dwuetapowe” – widok po wyłączeniu logowania dwuetapowego dla operatora

Rozpoczynasz pracę z Comarch DMS i chcesz dowiedzieć się, jak korzystać z programu? A może masz już podstawową wiedzę o Comarch DMS i chcesz dowiedzieć się więcej?

Sprawdź Szkolenia Comarch DMS!

Powrót do początku artykułu

+ Mam problem z tym tematem Otwórz w portalu bazy wiedzy »