Baza wiedzy LINKSPOT › Wskazówki

Resetowanie hasła w nowej aplikacji web

Wskazówki · Opublikowano 2025-02-04

W wersji 2025.0.0 dodano możliwość resetowania hasła w nowej aplikacji web Comarch DMS. W tym celu w ramach okna logowania pod polem „Zapamiętaj mnie” dodano link [Nie pamiętasz hasła?].

Uwaga

Zmiana hasła w Comarch DMS dotyczy jedynie operatorów natywnych.

Okno logowania z linkiem „Nie pamiętasz hasła?”

Po kliknięciu w link [Nie pamiętasz hasła?] operator zostaje przeniesiony do okna „Nie pamiętasz hasła?”.

Okno „Nie pamiętasz hasła?” przed wprowadzeniem danych

W ramach pola „E-mail lub login” należy wprowadzić login danego operatora albo e-mail, który jest do niego przypisany na karcie pracownika w aplikacji desktop Comarch DMS. Istnieje również możliwość powrotu do okna logowania po kliknięciu w link [Wróć do strony logowania].

Jeśli ten sam adres email został wprowadzony dla wielu operatorów w wielu spółkach, wówczas po wpisaniu go w polu „Email lub login” należy z rozwijanej listy operatorów natywnych wybrać operatora, dla którego ma zostać zmienione hasło.

Okno „Nie pamiętasz hasła?” , jeśli wprowadzony adres email jest powiązany z więcej niż jendym użytkownikiem

Jeżeli wprowadzono adres email albo login w polu „E-mail lub login”, wówczas należy kliknąć w przycisk [Wyślij].

Okno „Nie pamiętasz hasła?” po wprowadzeniu adresu e-mail

Okno „Nie pamiętasz hasła?” po wprowadzeniu loginu

Jeśli operator, który próbuje zmienić hasło, nie jest operatorem natywnym (jest np. operatorem zaimportowanym z Comarch ERP Optima albo z Comarch ERP XL), wówczas zmiana hasła nie jest możliwa, a po kliknięciu [Wyślij] wyświetany jest komunikat „Nie można zmienić hasła”.

Komunikat „Nie można zmienić hasła”

Jeśli konto operatora natywnego, do którego jest przypisany wprowadzony adres e-mail, istnieje albo jeżeli na koncie operatora natywnego, którego login podano, znajduje się adres e-mail, wówczas po naciśnięciu przycisku [Wyślij] operator zostaje przekierowany do okna potwierdzającego wysłanie maila do zmiany hasła, a na podany adres e-mail zostaje wysłana wiadomość z linkiem do resetowania hasła – aby przejść do zmiany hasła należy kliknąć w link podany w wiadomości.

Uwaga

Aby funkcjonalność wysyłania wiadomości z linkiem do zmiany hasła działała poprawnie, należy koniecznie uzupełnić ustawienia konta pocztowego na zakładce „Serwer pocztowy” na zakładce [Ustawienia] w aplikacji desktop Comarch DMS i zapisać je – wiadomości będą wysyłane z adresu email podanego w tej zakładce.

Widok okna potwierdzającego wysłanie maila do zmiany hasła

Treść wiadomości e-mail otrzymanej przez operatora po kliknięciu przycisku „Wyślij”

Jeżeli konto z danym loginem albo adresem email nie istnieje, wówczas wyświetlony zostaje następujący komunikat:

Komunikat wyświetlany, jeśli konto użytkownika z podanym adresem e-mail lub loginem nie istnieje

Jeżeli:

Widok okna „Zmiana hasła”, gdy nie włączono polityki przestrzegania bezpieczeństwa

Widok okna „Zmiana hasła”, gdy włączono politykę przestrzegania bezpieczeństwa

W ramach okna „Zmiana hasła” należy wprowadzić nowe hasło w polu „Nowe hasło”, wpisać je ponownie w polu „Powtórz nowe hasło”, a następnie kliknąć w przycisk [Zatwierdź].

Jeśli hasło wpisane w polu „Powtórz nowe hasło” różni się od hasła wprowadzonego w polu „Nowe hasło” i operator kliknie w przycisk [Zatwierdź], wówczas wyświetlany jest komunikat „Hasło nie zostało zmienione. Wpisane hasła różnią się od siebie. Uzupełnij ponownie.”.

Komunikat wyświetlany, gdy w polach „Nowe hasło” i „Powtórz nowe hasło” wpisano różne hasła

Jeśli hasło wpisane w polach „Powtórz nowe hasło” i „Powtórz nowe hasło” nie spełnia wymagań polityki bezpieczeństwa i operator kliknie w przycisk [Zatwierdź], wówczas wyświetlany jest komunikat „Hasło nie zostało zmienione. Hasło nie spełnia wymagań bezpieczeństwa. Uzupełnij ponownie.”, a warunki, których nie spełnia hasło, zostaną podświetlone na czerwono i oznaczone znakiem x wśród informacji dotyczących wymagań dla silnego hasła.

Komunikat wyświetlany, gdy hasło nie spełnia wymagań polityki bezpieczeństwa

Jeśli hasło spełnia wszystkie wymagania polityki bezpieczeństwa albo jeśli nie włączono polityki bezpieczeństwa, a hasła były zgodne w obydwóch polach, wówczas po kliknięciu w link [Zatwierdź] operator zostaje przeniesiony na stronę logowania, a w prawym dolnym rogu wyświetli się komunikat „Udało się! Możesz zalogować się przy użyciu nowego hasła”, a na adres email danego użytkownika zostanie wysłane potwierdzenie zmiany hasła.

Komunikat wyświetlany, gdy zmiana hasła zakończyła się powodzeniem

Przykładowa wiadomość email potwierdzająca zmianę hasła

W przypadku, jeśli operator kliknie w link do resetowania hasła zbyt późno (link się przeterminuje), wówczas zostanie wyświetlone okno „Nie można zmienić hasła”.

Komunikat wyświetlany, gdy link do resetu hasła się przeterminował

Jeżeli operator kliknie w link, za pomocą którego już zmieniono hasło, wówczas wyświetlony zostanie komunikat „Hasło zostało zmienione”.

Komunikat wyświetlany, gdy hasło zostało już zmienione za pomocą danego linku do resetu hasła

+ Mam problem z tym tematem Otwórz w portalu bazy wiedzy »